PKK wil meer vaart in vredesproces

De Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft de Turkse regering vrijdag een 'laatste waarschuwing' gegeven om meer vaart te maken in het vredesproces. "Als niet op korte termijn concrete stappen worden gezet, zal het proces niet verder gaan en zal de regering daar de verantwoordelijkheid voor dragen", aldus een verklaring van de PKK die werd verspreid door het nieuwsagentschap Firat.

De PKK kondigde in maart een staakt-het-vuren af en maakte in mei een begin met het terugtrekken van strijders uit Turkije, als onderdeel van een vredesproces dat vorig jaar in gang werd gezet. Van zijn kant zou Turkije een reeks hervormingen doorvoeren om de rechten van de Koerden te verbeteren. De PKK wil dat Turkije nu werk maakt van de hervormingen, maar de regering van premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat de terugtrekking van PKK-strijders naar hun basis in het noorden van Irak nog niet is voltooid.

Ondertussen lijken Koerdische guerrillastrijders in Syrië gebruik te hebben gemaakt van de chaos in dat land om een belangrijke plaats aan de grens met Turkije in te nemen. Strijders van een Syrisch-Koerdische partij die sterk verwant is met de PKK hebben dagen met leden van radicale islamistische groepen om Ras al-Ain gevochten. Door verdwaalde kogels zijn aan de Turkse kant van de grens een dode en vier gewonden gevallen. Het Turkse leger liet woensdag weten het vuur te hebben beantwoord.