Tien jaar cel voor overvallen en straatroven

Een 37-jarige man uit Enschede moet tien jaar de cel in omdat hij in maart twee tasjesroven en drie gewapende overvallen heeft gepleegd en een agent met stenen heeft bekogeld. Dat heeft de rechtbank in Overijssel bepaald. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar gevangenisstraf tegen de man geëist.

De man bedreigde zijn slachtoffers met een mes bij de overvallen en een van de tasjesroven. Bij een overval op een cafetaria in Enschede zette hij een mes op de keel van een medewerker.

Een agent werd door de man bekogeld met stenen toen hij hem wilde arresteren na een overval op een ijssalon in Almelo. De agent schoot hierbij op de man. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is dit niet meegenomen in het vonnis omdat er nog een onderzoek van de rijksrecherche loopt naar het schietincident.

De straf is lager dan de eis van justitie omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de man vier andere straatroven heeft gepleegd. De rechters lieten meewegen dat de man al twee keer voor vijf en zeven jaar is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Met een lange celstraf wil de rechtbank hem zo lang mogelijk uit de samenleving houden.