"Xbox One-team moet ontslagen worden"

"[Microsoft] is niet aan het luisteren. Alle PR- en marketing-mensen zouden ontslagen moeten worden." Dat zei Lorne Lanning, president van Oddworld Inhabitant, in een interview met VG247.

Volgens Lanning maakt Microsoft een grote fout met haar indie games-beleid. Indie ontwikkelaars mogen namelijk niet zelf hun games op de Xbox One publiceren, ze moeten eerst een uitgever in de arm nemen. Op PlayStation-platformen, Wii U en Steam is het wel mogelijk voor indies om zelf hun games uit te geven.

"Op het zakelijke niveau erkent Microsoft mensen zoals ons niet. Het is alsof we niets uitmaken", ging Lanning door. Microsoft begaat daarmee volgens de Oddworld-bedenker een grote blunder, want volgens hem zijn het de indies die innoveren. "Het is de enige plaats waar je nog echte innovatie ziet, want alleen daar kunnen ze het zich veroorloven. Titels die honderd miljoen dollar kosten moeten zeker weten dat ze een publiek gaan vinden."

Lanning en partnerstudio Just Add Water konden eerder Oddworld: Stranger's Wrath HD niet uitbrengen op Xbox 360 door Microsofts beleid. Dat is extra wrang, want Stranger's Wrath kwam oorspronkelijk uit op de originele Xbox.