[Tour] Costa wint etappe, Mollema houdt stand

De negentiende etappe van de Tour, van Bourg d'Oisans naar  Le Grand Bornand met vijf cols onderweg, is gewonnen door Rui Alberto Costa. De Portugees kwam solo over de meet. Het is voor de renner van Movistar zijn tweede zege deze Tour. Christopher Froome behield het geel, en Bauke Mollema zijn zesde plek.

Bak en Izagirre openden het bal door weg te rijden. Zij sloegen een gaatje maar dat was maar klein. Daarachter reed nog een grote groep met daarin Gesink en Flecha. De eerste berg die moest worden beklommen was de Col du Glandon van de buitencategorie. De twee koplopers werden bijgehaald door Hesjedal. Bak werd gelost maar de groep zat er niet ver achter. Ondertussen probeerden onder meer Hoogerland zich ook bij de grote groep te voegen. De Nederlander slaagde daar ook in.

Izaguirre en Hesjedal hadden zo'n 30 seconden voorsprong op de grote groep en ruim twee minuten op het peloton. Die voorsprong liep langzaam op. Ondertussen kwam Hesjedal als eerste boven voor Izagirre. De groep Gesink volgde op drie minuten. In de afdaling reden Rolland, Riblon en Moser weg uit de groep Gesink. Cunego sloot zich bij de drie aan en ook Flecha wist zich bij het viertal te voegen. Rolland  reed daar even later uit weg.

De volgende beklimming, de Col de la Madeleine, was ook een berg van de buitencategorie. Aan de voet reed Hesjedal weg bij Izagirre. In de beklimming van de Madeleine spatte de groep van 38 achtervolgers uiteen. Serpa en Costa probeerden weg te rijden. Achteraan moesten veel renners lossen. Het peloton reed op tien minuten van Hesjedal. Rolland slaagde er in om bij Hesjedal aan te sluiten. Rolland kwam als eerste boven en de twee koplopers hadden bijna vier minuten voorsprong op de groep met Gesink die alsmaar groter werd en Hoogerland en ook Tom Dumoulin konden weer aansluiten.

Helemaal vooraan was het Hesjedal die moest afhaken waardoor Rolland alleen aan de leiding kwam. De achterstand met de groep Gesink was teruggelopen tot een kleine drie minuten. De achtervolgers passeerden op een kleine twee minuten van Rolland de top van de Tamié. 31 kilometer voor de finish was de voorsprong van Rolland op de groep Gesink een kleine twee minuten en op het peloton, aangevoerd door Saxo, negen minuten.

Navarro sprong weg uit de groep Gesink. Nieve, Bakelants, De Clercq en Costa reageerden maar ze kwamen allemaal niet weg. Het was inmiddels aardig gaan regenen en Costa ontsnapte uit de groep Gesink. Costa haalde Rolland bij en liet hem achter. Daarachter reden Bakelants, Navarro, De Clercq en Klöden. Gesink moest lossen. De voorsprong van Costa was 15 kilometer voor het einde 45 seconden op de achtervolgende groep.  

Uit het peloton demarreerde Valverde op de laatste klim, de Croix Fry. Ten Dam moest daaruit lossen, terwijl Mollema - aan wiens mogelijkheden vanwege ziekte eerder nog werd getwijfeld - nog wel kon volgen. Klöden was inmiddels uit de groep met Bakelants weggereden en zat op een minuut van Costa die erg goed daalde. Rodriguez en Quintana versnellde in de groep favorieten. Contador ging makkelijk mee, Froome had meer moeite. Mollema zat er niet ver achter en kwam in de afdaling weer terug. Vooraan was het Costa die niet meer in de problemen kwam en als winnaar over de meet kwam. Klöden volgde op een minuutje als tweede. Beste Nederlander was Robert Gesink die als zevende over de meet kwam.

Uitslag negentiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Alberto Costa POR MOV 5:59,01
2 Andreas Klöden DUI RSH + 0,48
3 Jan Bakelants BEL RSH + 1,44
4 Alexandre Geniez FRA FSJ + 1,52
5 Daniel Navarro SPA COF + 1,55
6 Bart De Clercq BEL LOT + 1,58
7 Robert Gesink NED BEL + 2,03
8 Alessandro de Marchi ITA CAN + 2,05
9 Mikel Nieve Iturralde SPA EUS + 2,16
10 Ruben Plaza Molina SPA MOV + 2,44
Submitter:  Bron: FOK!sport