Eerste homoburgemeester in macho Mexico

Mexico krijgt voor het eerst een openlijk homoseksuele burgemeester. Niet een vrijzinnig stedelijk bolwerk heeft de primeur, maar een gemeente in het Mexicaanse binnenland waar machismo de klok slaat.

Benjamin Medrano, voorheen zanger en kroegbaas in Fresnillo, ziet in zijn verkiezingsoverwinning van vorige week een triomf voor de homobeweging. Maar de 47-jarige pionier, die in september zijn intrek neemt in het stadhuis, erkent dat de strijd nog niet gestreden is.

Medrano mag dan trots zijn op zijn homoseksualiteit, zijn politieke tegenstanders brengen die met succes tegen hem in stelling. Tijdens de verkiezingscampagne belden Medrano's rivalen met kiezers en 'deden het voorkomen alsof homoseksualiteit een misdaad was' om hem zwart te maken, onthulde de burgemeester in spe.

De plattelandsdeelstaat Zacatecas, waar Fresnillo ligt, staat bekend om zijn cowboyhoeden en machogedrag. Voor Medrano's verkiezing gold de streek zo ongeveer als de laatste van Mexico die een homoseksueel tot burgervader zou kiezen.

"Een beetje? Érg macho, zou ik zeggen", omschrijft Medrano zijn gemeente. "Ik word burgemeester van een gemeente met 258 dorpen vol stugge plattelanders, die niet per se veel afweten van wat er elders gebeurt, en nog veel minder vanzelfsprekend veel op hebben met hun homoseksuele burgemeester. Maar", stelt Medrano zijn plaatsgenoten gerust, "ik ga ook het stadhuis niet roze schilderen of zo."

Over enkele Mexicaanse parlementsleden en burgemeesters gaat het gerucht dat zij homoseksueel zijn, maar niemand van hen is tot dusver uit de kast gekomen. "Hij is de eerste", zegt directeur Alejandro Brito van de Mexicaanse homorechtenorganisatie Letra S.

Er zijn wel homoseksuelen die een parlementszetel hebben veroverd, legt Brito uit, maar zij deden dat als kandidaat van hun partij en nooit op eigen kracht. Medrano's aantreden toont volgens Brito dat er veel veranderd is. "Het is nu voor een politicus electoraal riskanter om homofoob te zijn dan homoseksueel."

Medrano's geaardheid was voor veel kiezers in Fresnillo geen nieuws. Hij is al jaren zanger en eigenaar van een roze kroeg in de stad. Geen Mexicaan kijkt tegenwoordig meer op van een homoseksueel in de muziek, en waarom zou dat veranderen als de zanger in kwestie van loopbaan verandert? Dat maakte het eenvoudiger voor Medrano om de ambtsketen van Fresnillo te veroveren.

Bovendien maakte Medrano veiligheid in de streek, waar het Golf- en het Zetas-drugskartel al jaren een bloedige drugsoorlog uitvechten, tot speerpunt van zijn verkiezingscampagne. Hij pleitte voor samenwerking tussen de plaatselijke en landelijke politie, en een zuivering van het om corruptie beruchte plaatselijke politiekorps. "Ik loop geen gevaar, want ik heb banden met geen van de bendes", aldus Medrano.

Dat pleidooi sloeg aan bij de inwoners van Fresnillo en Medrano maakte het hun gemakkelijk dat zwaarder te laten wegen dan hun mening over homoseksualiteit. De vrome katholiek maakt zich niet sterk voor homorechten en is het zelfs vaak oneens met de homobeweging. "Ik zou willen dat de kerk er anders over denkt, maar ik kan niet tegen de kerkleer ingaan... Ik eerbiedig mijn kerk, en ik wil niet verder gaan dan geoorloofd en gepast is."