[Tour] Peloton over vijf Alpencols

De klassementsrenners mogen een dag na de koninginnenrit naar de Alpe d'Huez in de Tour de France opnieuw de strijd met elkaar aanbinden. De 204,5 kilometer lange negentiende etappe van Bourg-d'Oisans naar Grand-Bornand heeft geen finish bergop, maar er moeten wel vijf Alpencols worden bedwongen.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam zullen hopen dat de vorm van de eerste twee tourweken terugkeert. Bij Mollema lijkt die kans klein, aangezien hij ziek is. De Belkin-renners zakten door tijdverlies op de Alpe d'Huez donderdag naar de zesde en tiende plaats in het klassement.

Vandaag moeten de Nederlanders direct bij de les zijn, want kort na vertrek wacht de Col de Glandon, net als de daaropvolgende Col de la Madeleine een klim van de buitencategorie. De renners krijgen vervolgens nog de Col de Tamié (tweede), de Col de l'Epine (eerste) en de Col de la Croix Fry (eerste) voor de kiezen.

De top van die laatste klim ligt op dertien kilometer van de finish, waarna een afdaling volgt naar Grand-Bornand dat drie keer eerder finishplaats was in de Tour. Lance Armstrong drukte in 2004 op vrijwel hetzelfde parcours zijn wiel net iets eerder over de streep dan Andreas Klöden. In 2009 kwam Fränk Schleck er als eerste aan, voor Alberto Contador.