Wandelaars Vierdaagse op weg naar Via Gladiola

Bijna veertigduizend wandelaars beginnen vrijdag aan de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Deze laatste dag, waarbij de wandelaars bij de laatste kilometers op Via Gladiola traditiegetrouw door het publiek worden overspoeld met gladiolen, kent doorgaans weinig uitvallers. Vorig jaar vielen 326 deelnemers op de laatste dag uit.

Vrijdag voert de route via de pontonbrug in Cuijk, over de Via Gladiola terug naar de Wedren. Voor wie de eindstreep haalt, ligt het Vierdaagsekruisje klaar. Vorig jaar mochten ruim 38.000 wandelaars de medaille in ontvangst nemen.

Opnieuw adviseert de organisatie voldoende te eten en te drinken en een pet mee te nemen. Met een maximumtemperatuur van 26 graden is het iets koeler dan donderdag, maar nog steeds flink warm. Er wordt veel zon verwacht, met af en toe stapelwolken.

De Brit Simon Brownlee komt al jaren als eerste over de finish op de laatste dag. Het is echter onduidelijk of hij ook de 97e editie van het evenement aan zijn lijst mag toevoegen. Dinsdag kwam niet Brownlee, maar een man uit Oldenzaal als eerste over de finish. Het legde de tocht in een rolstoel af.

Jaarlijks komen duizenden bezoekers af op de intocht van de Vierdaagse. De gemeente Nijmegen waarschuwde eerder dat het vrijdag vrijwel onmogelijk wordt om van oost naar west door de stad te rijden. Onder meer het centrum en de Waalkade zijn afgesloten.

Ook de NS houdt rekening met de drukte rondom de intocht. Tussen Arnhem en Nijmegen wordt de hele dag met speciale pendeltreinen gereden volgens een aangepaste dienstregeling. Ook Arriva en Veolia zetten extra treinen in rond de twee steden.