'Apen in Planet of the Apes menselijker dan mensen'

Regisseur Matt Reeves vindt dat de mensapen in Dawn of the Planet of the Apes misschien wel menselijker zijn dan de menselijke personages. "Ik moet mijn best doen om de menselijke personages net zo veel diepgang te geven als de mensapen", zegt hij tegen het Amerikaanse filmblog Indiewire.

In het vervolg op Rise of the Planet of the Apes uit 2011 neemt de hyperintelligente chimpansee Caesar de touwtjes pas echt stevig in handen. In de eerste film stond hij nog aan het hoofd van een ongeregelde meute mensapen. Nu moet hij zich staande zien te houden te midden van een pandemie die de mensheid dreigt uit te roeien.

Caesar wordt, net als in het eerste deel, vertolkt door Andy Serkis, de Brit die ook Gollum gestalte gaf in The Lord of the Rings. "Er gaat heel veel om in Caesars hoofd", vertelt Reeves, vooral bekend als regisseur van Cloverfield uit 2008. "Hij heeft als enige een rationele kant. Die andere apen handelen puur instinctief. We zien hoe Caesar een leider wordt."

"Het apenverhaal is een inkijk in onze menselijke geest", vindt de 47-jarige filmmaker, die eerder onder meer Cloverfield regisseerde. "Door te kijken naar wat er omgaat in de apen, kijken we ook naar onszelf, onze impulsen, onze maatschappij." Dawn of the Planet of the Apes gaat volgend jaar zomer in première.


'Apen in Planet of the Apes menselijker dan mensen' (Foto: Novum)