[Tour] Franse overwinning op Alpe d'Huez

De achttiende etappe van de Tour, van Gap naar Alpe d'Huez, is gewonnen door Christophe Riblon. De Fransman van AG2R kwam solo over de meet. Christopher Froome behield het geel. Bauke Mollema en Laurens van Dam verloren veel tijd en ook Alberto Contador moest tijd inleveren bij Froome.

Vannuit de start was het onrustig. Onder meer Hoogerland probeerde tot tweemaal toe uit het peloton te ontsnappen. De eerste beklimming van de dag was de Col de Manse van de tweede categorie. Onderaan die berg was Froome die al flink aan de bak moest omdat verschillende renners van Saxo aan het demarreren waren. Hij moest zelf de gaatjes dichten omdat zijn ploegmaats al hadden moeten lossen. Hesjedal had wel een gaatje geslagen en hij kwam als eerste boven.

In de afdaling reden verschillende renners weg. Chavanel, Amador, Van Garderen, Danielson, Riblon, Voigt, Moser, Jeannesson en Boom wisten een gat te slaan en hun voorsprong liep al gauw op. Bij de beklimmming van de tweede berg van de dag, eentje van de tweede categorie, demarreerden Roche en Paulinho (allebei van Saxo). Froome liet ze beiden gaan. Door het tempoversnellen in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep wel terug.

De Col d'Ornon was een beklimming van tweede categorie. Onderaan had de kopgrioep een voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. Roche en Paulinho zaten daar nog tussen. Jeannesson was als eerste boven. De twee renners van Saxo volgde op zes minuten, het peloton op zeven minuten en veertig seconden.  In de afdaling was de kopgroep niet meer compleet. Vijf renners onder wie Boom reden bij de andere vier weg.

Niet lang daarna begon de eerste beklimming van de Alpe d'Huez. De vier wisten onderaan weer aan te sluiten bij Boom en consorten. Roche en Paulinho zagen hun voorsprong ten op zichte van het peloton snel teruglopen. Boom moest intussen uit de kopgroep lossen. Van Garderen sprong weg uit de kopgroep en hij kreeg Riblon mee, maar die moest de Amerikaan even later laten gaan. Roche werd intussen teruggehaald door het peloton. In het peloton ging het nog rustig aan, de sprinters moesten lossen en Paulinho werd weer bijgehaald. De winnaar van 2011, Evans, moest al vrij vroeg lossen net als Daniel Martin, de nummer tien van het algemeen klassement.

In het peloton was het Voeckler die wegsprong. Didier en Poels konden de Fransman volgen en even later sloot ook Rolland aan. Moser was bij Riblon aangesloten en het verschil met Van Garderen werd kleiner en ze wisten zich bij de Amerikaan aan te sluiten. Moser kwam als eerste boven door Riblon en Van Garderen. Ondertussen sloot Andy Schleck aan bij de groep Poels, terwijl Voeckler geparkeerd stond en moest lossen. Moser moest lossen op de Col de Sarenne.

In de afdeling van de Sarenne lag de ketting van de fiets van Van Garderen eraf waardoor Riblon alleen aan de leiding kwam. Moser kwam bij Riblon maar de Fransman schoot uit de bocht waardoor Moser alleen aan kop kwam. Ten Dam moest lossen uit het peloton op de Sarenne en Gesink bleef bij hem. In de afdaling reden Contador en Kreuziger weg. Ze kwamen niet echt weg en lieten zich terugzakken in het peloton. Het gat was echter niet groot. Riblon sloot zich ondertussen weer aan bij Moser en even later was ook Van Garderen weer terug vooraan.

Zo'n 14 kilometer voor de meet begon de tweede en laatste beklimming van de Alpe d'Huez. Moser moest op het stijle deel gelijk lossen. Tussen de koplopers en het peloton, waar Movistar een straf tempo reed, zat nog de groep Schleck/Poels maar zij werden bijgehaald door het peloton. De voorsprong van de koplopers was  teruggelopen naar iets meer dan vijf minuten. In het peloton moest Ten Dam weer lossen en ook Mollema stond op breken, maar hij kon nog net aanklampen. Froome demarreerde vervolgens waardoor achteraan weer mensen moesten lossen onder wie Kwiatkowski, Fuglsang, en ook Mollema.

Van Garderen had inmiddels Riblon achter zich gehouden. Froome vond dat het nog niet hard genoeg ging en reed weg. Alleen Quintana kon volgen. Contador moest daarachter lossen terwijl Rodriguez de sprong nam naar Froome en Quintana. Daarachter reden Valverde en Porte weg bij Contador. Porte wist zich bij de groep Froome te voegen. Zes kilometer voor de meet had van Garderen een kleine vier minuten op de groep Froome. Quintana demarreerde op een slecht moment en Rodriguez sprong met hem mee. Van Garderen had het vooraan erg moeilijk en zijn voorsprong op Riblon liep terug. De Fransman wist de Amerikaan bij te halen en die reed hem ook gelijk voorbij.

Froome had het moeilijk, maar zijn ploegmaat Porte bleef bij hem en Contador zat ruim een minuut achter hem. Vooraan was het Riblon die als winnaar over de meet ging. Van Garderen gaf een kleine minuut toe.

Uitslag achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Christophe Riblon FRA AG2 4:51,32
2 Tejay van Garderen VS BMC + 0,59
3 Moreno Moser ITA CAN + 1,27
4 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 2,12
5 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 2,15
6 Richie Porte AUS SKY + 3,18
7 Christopher Froome GBR SKY z.t.
8 Alejandro Valverde SPA MOV + 3,22
9 Mikel Nieve Iturralde SPA EUS + 4,15
10 Jakob Fuglsang DEN AST + 4,15