Minder jeugdbendes in Utrecht

Het aantal jongeren dat overlast veroorzaakt in Utrecht is in een jaar meer dan gehalveerd. Dat meldt gemeente donderdag. Waren er vorig jaar nog veertig overlastgevende, hinderlijke of criminele groepen met in totaal 640 jongeren, dit jaar zijn er nog 21 groepen bestaande uit 288 jongeren.

De daling is volgens de gemeente het resultaat van intensieve samenwerking met politie, justitie, jongerenwerk en andere justitiële- en zorgpartners. De daling past volgens de gemeente in een bredere context: de geregistreerde criminaliteit in Utrecht was vorig jaar 6,4 procent lager dan in het jaar ervoor.

De aanpak in Utrecht is onder meer gericht op de zogenoemde kopstukken van de jeugdgroepen. Zij worden extra hard aangepakt en dat werpt zijn vruchten af. "Op straat leeft het idee dat je vooral geen kopstuk moet zijn", meldt de gemeente.

Daarnaast is ook sprake van een natuurlijk verloop. "Jeugdgroepen vallen uit elkaar omdat jongeren ouder en serieuzer worden." Doordat jongerenwerk inzet op preventie wordt de aanwas van nieuwe jongeren minder groot.