Protesten Bulgarije steeds groter

De protesten in Bulgarije tegen de regering van premier Plamen Oresharski worden steeds omvangrijker. Woedende Bulgaren bezetten donderdag talrijke wegen en kruispunten in de hoofdstad Sofia. Rond het parlement werd een menselijke keten gevormd. Niemand werd doorgelaten.

De demonstranten eisen het vertrek van het kabinet dat er pas sinds 12 mei zit en nieuwe verkiezingen. De regering wordt van corruptie en vriendjespolitiek beschuldigd. De vorige regering trad af na een volksprotest in verband met stijgende lasten en bezuinigingen.

De protesten begonnen donderdagochtend. Door het blokkeren van straten en kruisingen konden veel Bulgaren niet op tijd op hun werk komen. Trolleybussen en trams stonden stil. Dat leidde tot verhitte woordenwisselingen tussen werkwilligen en de demonstranten.

Gedurende twintig minuten was het stadhuis in Sofia onbereikbaar. Burgemeester Jordanka Fanakova vroeg de autoriteiten het blokkeren van wegen en kruisingen te voorkomen. Van de andere kant erkende zij dat ze niets kon doen tegen vreedzame demonstranten.

De politie greep dan ook niet in. Rondom het parlementsgebouw legde de politie wel een kordon toen de demonstranten het gebouw met een menselijke keten probeerden af te sluiten. Een parlementslid dat toch naar binnen wilde werd bekogeld met tomaten en flessen water.

Drie demonstranten werden door de politie aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Twee anderen kregen een bekeuring voor het blokkeren van de rijweg. Het was de 35e opeenvolgende dag van protest. De mensenmassa was deze keer groter dan voorheen. Er kwamen ook demonstranten uit andere steden naar de hoofdstad om mee te doen aan de protesten.