Raad voor de Journalistiek: mediacode is geen wet

De door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) opgestelde mediacode is geen wet of koninklijk besluit. Dat benadrukt de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) donderdag nog eens in aanloop naar de fotosessie met het Koninklijk Huis die de RVD vrijdag organiseert.

De code is erop gericht leden van het Koninklijk Huis in hun privéleven te beschermen en te voorkomen dat paparazzi jacht op hen maken. De RVD organiseert tweejaarlijks een persmoment van het Koninklijk Huis voor fotografen.

De raad benadrukt dat geen enkele journalist aan die code gebonden is. Deze is eenzijdig opgesteld en geldt niet als een afspraak tussen twee partijen, aldus de RvdJ. De wijze waarop de mediacode is opgesteld wekt echter de indruk dat het om een wet of koninklijk besluit gaat. Wat de code volgens de Raad beschrijft is de interne werkwijze van de RVD.

Elke hoofdredacteur mag zelf bepalen of een foto of video van het Koninklijk Huis nieuwswaarde heeft en relevant is. Hoofdredacteuren zien privacybescherming sowieso als zeer belangrijk element in de journalistieke afweging en het is niet aan de RVD hierover te oordelen, zo stelt de raad.

Op korte termijn gaat een bodemprocedure van start die de RVD aanspande tegen Nieuwe Revu. Het tijdschrift schond volgens de RVD de mediacode toen het foto's had gepubliceerd van prinses Amalia op het hockeyveld.

Nieuwe Revu liet zich kritisch uit over de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door 'onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen'. Wanneer de zaak wordt behandeld is nog niet bekend.