Waarborgfondsen kregen plotse heffing

Verschillende waarborgfondsen zijn na jarenlange vrijstelling vorig jaar plots aangeslagen voor vennootschapsbelasting. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag aan de hand van de jaarverslagen van de fondsen. De aanslagen lopen op tot tientallen miljoenen euro's, maar de fondsen weigeren te betalen, zo zou uit de verslagen blijken.

Met waarborgfondsen kunnen maatschappelijke instellingen zoals woningcorporaties, sportclubs en scholen gemakkelijker leningen afsluiten. De instellingen betalen een premie, waarna het fonds zich garant stelt voor het betalen van de lening in het geval van een faillissement.

Om deze risico's op te vangen hebben waarborgfondsen doorgaans omvangrijke spaarpotten, die variëren van tientallen tot honderden miljoenen euro's, aldus het FD. Over deze reserves hoefden de fondsen jarenlang geen belasting te betalen.

Onduidelijk is waarom de Belastingdienst van opvatting is veranderd en de fondsen nu wel belasting moeten betalen. Veel van de fondsen zijn echter niet van plan om de aanslag te betalen. "Als het moet vechten we dit uit tot aan de Hoge Raad", aldus bestuursvoorzitter Gijs Bak van het Waarborgfonds HBO in de krant. Zijn fonds kreeg een aanslag van 265 duizend euro.

Ook het Waarborgfonds voor de Zorgsector weigert zijn aanslag van ruim 33 miljoen euro te betalen. Toch hebben niet alle waarborgfondsen een belastingaanslag gekregen. Onder meer het Waarborgfonds Eigen Woningen en fondsen voor kinderopvang en sport zijn nog steeds vrijgesteld.