Nederlandse economie draait nog altijd slecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft donderdag gemeld dat het nog altijd niet goed gaat met de Nederlandse economie. Een klein overzicht:

Consumentenvertrouwen:
Consumenten zijn in juli iets minder positief gestemd over het economisch klimaat dan in de maand juni. Mensen zijn vooral pessimistischer geworden over de economische ontwikkeling in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid bleef onverminderd laag.

Bedrijfsinvesteringen:
De investeringen van bedrijven zijn in mei met 10,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2012. De daling valt daarmee iets hoger uit dan de krimp van 10,4 procent in april.

De krimp van de investeringen in bouwwerken was in mei iets kleiner dan in april. De krimp van de investeringen in vervoermiddelen was daarentegen een stuk groter dan voorgaande maand.

De cijfers over de bedrijfsinvesteringen zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Mei telde in 2013 evenveel werkdagen als in 2012. April had dit jaar wel een werkdag meer dan vorig jaar.

Werkeloosheid:
Het aantal mensen zonder baan is in juni fors toegenomen met zestienduizend naar 675 duizend mensen. De werkloosheid steeg daarmee naar 8,5 procent, van 8,3 procent in mei. De werkloosheid bevindt zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte.

De toename in werkloosheid ligt flink hoger dan een maand eerder, toen negenduizend mensen extra hun baan kwijtraakten. Wel ligt de stijging lager dan in maart, toen er dertigduizend werklozen bijkwamen. Dat was de sterkste groei in vier jaar tijd.