Down-chromosoom geneutraliseerd

Wetenschappers aan de universiteit van Massachusetts hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar een mogelijke behandeling van het syndroom van Down. Dat meldt The Guardian.

In een serie experimenten werden cellen van mensen met het syndroom afgenomen, waarna geprobeerd werd om het extra chromosoom dat Down veroorzaakt te neutraliseren.

Het houdt ruwweg in dat een speciaal gen, XIST geheten, de plek van het extra chromosoom inneemt en onschadelijk maakt. Hoewel het draait om afgezonderde cellen, wordt het onderzoek baanbrekend genoemd. Opbreken en veranderen van DNA, RNA en specifieke chromosomen is een relatief nieuw onderzoeksgebied.

Jeanne Lawrence leidde het team wetenschappers en stelt dat '[het onderzoek] onze kennis over de cellulaire defecten die door Down veroorzaakt worden, heel snel zal doen uitbreiden; ook aangaande eventuele medicijnen tegen het syndroom.'

Hoewel duidelijk is dat een effectieve methode nog jaren of zelfs decennia op zich zal laten wachten, gloort er aangaande Down dus voor het eerst écht hoop.

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 100.000 mensen met het syndroom geboren.