Zorgzamere jongeren door recessie

Een recessie brengt gewoonlijk niet veel goeds. De economische malaise kan een zware wissel trekken op niet slechts de portemonnee van mensen, maar ook op hun gemoed en hun gezondheid. Gelukkig is er een lichtpuntje: jongeren interesseren zich meer voor het milieu en sociale problemen, zo ontdekten onderzoekers uit Californië.

De onderzoekers bekeken data uit 'Monitoring the Future', een jaarlijkse ondervraging van een representatief aantal jongeren uit de VS. Ze keken vooral naar de periode ver voor de recessie (1976-1978), vlak voor de recessie (2004-2006) en tijdens de recessie (2008-2010).

Van 1976 tot 2006 neemt de interesse van jongeren voor het milieu en sociale problemen langzaam af, maar tijdens de recessie neemt die plots weer toe. Vergeleken met het aantal jongeren voor de recessie, springt zo'n negen procentpunt bewuster om met energie, vier procentpunt denkt vaker aan sociale problemen en acht procentpunt is bereid de fiets te nemen.

De ontdekking past mooi in het bestaande plaatje, zegt Patricia Greenfield, professor psychologie aan de UCLA: "Deze ontdekkingen komen overeen met mijn theorie dat minder economische hulpbronnen leiden tot meer bekommernis om anderen en om de gemeenschap. Het is een verandering die hard nodig is in onze samenleving."

De onderzoekers ontdekten echter één trend die zich ononderbroken voortzette van 1976 tot 2010: jongeren vinden zich steeds slimmer dan hun voorgangers, en ze zijn steeds tevredener over zichzelf.