[Tour] Froome neemt op Ventoux voorschot op eindzege

Chris Froome heeft wederom een voorschot genomen op de eindzege van de Tour de France. De Brit van Sky liet op de mytische Mont Ventoux al zijn concurrenten ruim achter. Bauke Mollema behield zijn tweede plaats in het klassement door als achtste te finishten, net na Alberto Contador.

Een kopgroep van tien zocht al snel de aanval in de 242 kilometer lange etappe. De groep, met daarin onder andere Wout Poels, Sylvain Chavanel en Peter Sagan, kreeg bijna zeven minuten voorsprong, maar zag deze door het harde werk van eerst Europcar en later Movistar krimpen tot drie en een halve minuut.

Vlak voor de voet van de Mont Ventoux, toen Sky het heft in handen nam in het peloton, ging de Fransman Chavanel er vooraan op de Franse nationale feestdag alleen vandoor. Hij kwam echter niet ver en werd eerst gepasseerd door Mikel Nieve. Niet veel later besloot Nairo Quintana om op de pedalen te gaan staan en ging achter de Euskatel-renner aan. Op tien kilometer van de top had hij hem al te pakken.

Uit het peloton waren onder andere Igor Anton, Andy Schleck en Cadel Evans al vroeg gelost. De Sky-trein gaf Quintana niet teveel ruimte, aangezien het verschil ruim binnen de minuut bleef. Door het tempo van Richie Porte moesten ook Laurens ten Dam en Bauke Mollema lossen en wist alleen Alberto Contador in het wiel te blijven van Porte en Chris Froome.

Op zeven kilometer van de streep ging Froome los en loste in no-time Contador en reed vervolgens samen met Quintana een halve minuut weg van de Spanjaard. De groep van Mollema en Ten Dam volgde op vijf kilometer van de aankomst al op een dikke minuut.

Froome en Quintana hielden het tempo hoog en reden Contador verder op achterstand. Op een ruimte kilometer van de top reed Froome Quintana uit het wiel en reed zo op zijn tweede ritzege af. Quintana finishte als tweede op een halve minuut. Contador moest Nieve laten gaan en werd zelfs nog gepasseerd door Joaquim Rodriguez. Mollema kwam tien seconden na Contador binnen en behield zijn tweede plaats nipt.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Chris Froome GBr Sky 5:48.45
2 Nairo Quintana Col Movistar +0.29
3 Mikel Nieve Spa Euskatel +1.23
4 Joaquim Rodriguez Spa Katusha z.t.
5 Roman Kreuziger Tsj Saxo-Tinkoff +1.40
6 Alberto Contador Spa Saxo-Tinkoff z.t.
7 Jakob Fuglsang Den Astana +1.43
8 Bauke Mollema NED Belkin +1.46
9 Laurens ten Dam NED Belkin +1.53
10 Jean-Christophe Péraud Fra AG2r +2.08