Brandweer redt katten

Een heuse stortvloed aan katten in het nauw zijn deze week bevrijd door dappere brandweermannen. Vooral de brandweer van Ohio lijkt niet veel anders meer te doen.

In Rosemount, Ohio redde de brandweer dinsdag een kat uit een boom na bezorgde telefoontjes van omwonenden. Een buur stelt dat 'de kat wel tien of vijftien meter hoog [zat], helemaal bovenin de boom.' Het beestje was flink vermagerd en zat er vermoedelijk al een langere tijd vast. De afgelopen dagen regende het veel en hoorden buren de kat 'als een baby' huilen. 'Het was vreselijk,' stelt buurman Scott Fleenor. De arme kat wordt momenteel gevoederd en kan worden geadopteerd.

In Lorain, opnieuw Ohio, haalde een brandweerman donderdag een 'soort pootjesval' van het pootje van een kat. De kat maakte plots rare sprongen door de spuitgast aan te vliegen, waarna hij naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Brandweerman en kat zullen het avontuur hoogstwaarschijnlijk overleven.

In het stadje Willoughby, ook al in Ohio, werd woensdag een kat door de brandweer uit een brandend appartement gehaald. Opvallend aan het verhaal is dat de kat juist op dat moment bezig was met de bevalling van twee kittens. De kat, kittens en bewoners van het pand hebben tijdelijk onderdak van het Rode Kruis gekregen.

In het Canadese Calgary werd een dagenlang vermiste kat door brandweermannen teruggevonden onder de stoep. Het beestje was vast komen te zitten onder een betonnen stoepplaat, die in Noord-Amerika heel gebruikelijk zijn. De eigenaar van het beestje hoorde gemiauw vanonder de stoep komen en belde direct 911.

Helaas kwamen de spuitgasten niet altijd op tijd om in het nauw gedreven poesjes te redden. Donderdag kwamen bij een brand in Lower Allen, Pennsylvania vier katten om het leven. De brandweer probeerde de beestjes nog te redden, maar kwam te laat. Of de volgende keer de expertise van de brandweer in Ohio zal worden geraadpleegd, is niet bekend.