Nieuwe aanslagen bij Mosul

In en rond de Iraakse stad Mosul zijn zondag bij drie verschillende aanslagen zes mensen omgekomen: twee soldaten, twee politiemensen en een gemeenteraadslid met zijn zoon. Dat hebben de autoriteiten bekend gemaakt. De soldaten en politiemensen kwamen om door geweervuur, het gemeenteraadslid en zijn zoon door een bermbom. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond minstens 21 doden en vijftig gewonden gevallen. De bommen ontploften buiten bij twee moskeeën in door soennieten bevolkte delen van de stad. De eerste bom ging af in de zuidelijke wijk Dora. De tweede korte tijd later in de westelijke wijk Hay al-Jami'a.

Bij een begrafenis in Baqouba blies een man zichzelf op. Daardoor vielen drie doden en tien gewonden. De politie in Kirkuk heeft ondertussen alle café's in de stad laten sluiten als reactie op een bomaanslag, eerder op de dag, waarbij 39 doden vielen. De politie zegt de veiligheid van de gasten in de tientallen thee- en koffiehuizen niet te kunnen garanderen.

Irak kent al enige tijd een heropleving van de strijd tussen sjiieten en soennieten. Sinds de start van de vastenmaand, ramadan, is het geweld nog extra toegenomen.