Zaak foto's Amalia binnenkort onder rechter

De bodemprocedure die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft aangespannen tegen Nieuwe Revu wordt op korte termijn behandeld. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd laten weten. De RVD wil niets zeggen over de precieze datum en waar de zaak wordt behandeld.

De procedure werd eind april aangekondigd toen de Nieuwe Revu de mediacode van het Koninklijk Huis had geschonden. Het tijdschrift publiceerde onder meer foto's van kroonprinses Amalia op het hockeyveld. In de mediacode uit 2005 staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. Foto's maken tijdens privémomenten is daarom niet gewenst.

Nieuwe Revu liet zich echter kritisch uit over de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door 'onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen'.

Na de korte ophef rondom de foto's bleef het stil aan de kant van de RVD. Hoofdredacteur van Nieuwe Revu Erik Noomen heeft, behalve de aankondiging van de bodemprocedure, nog altijd niets gehoord. "Ons hart klopt nog altijd vol verwachting", laat hij weten.

In 2009 spande het Koninklijk Huis al een zaak aan tegen Associated Press. Het Amerikaanse persbureau had vier foto's aangeboden van Willem-Alexander, Máxima en Amalia tijdens een vakantie in Argentinië. Die zaak werd destijds gewonnen door de RVD.