Merendeel Franse treindoden viel op perron

Van de zes doden bij het treinongeluk in het Franse Brétigny-sur-Orge zijn er vier op het perron gevallen. De overige twee kwamen om in de ontspoorde trein zelf.

Dat heeft Michel Fuzeau, de prefect van de regio waarin de plaats ligt, bekendgemaakt. Het totaal aantal doden, zes, is definitief. Ze zijn tussenn de 19 en 82 jaar oud. Van de zestien gewonden die nog in ziekenhuizen liggen, zijn er negen ernstig aan toe.

De Franse spoorwegen zijn zaterdagavond begonnen met het optillen van de vier ontspoorde wagons. Dat gebeurt met een speciale kraan die zevenhonderd ton kan tillen. Getracht wordt dat werk zondag nog af te ronden. Het gaat echter nog dagen duren voordat de ravage is opgeruimd.

Er lopen inmiddels drie onderzoeken naar het treinongeval dat zich vrijdag even na 17.00 uur 's middags voltrok: door de Franse spoorwegen, het ministerie van verkeer en justitie.

Vermoed wordt dat de trein ontspoorde omdat een wisselklem was losgekomen. De Franse spoorwegen gaan nu alle wissels met dat soort voorzieningen controleren. Er wordt al langer geklaagd over het slechte onderhoud van het 'normale' Franse spoorwegnet. Al het geld zou gaan naar de aanleg met hogesnelheidslijnen.