Zesduizend uitnodigingen extra vaccinatie mazelen

In de huizen van zesduizend kinderen van zes tot veertien maanden valt komende week een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen op de mat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft tot de extra vaccinatie besloten. Met de extra BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond worden jonge kinderen eerder tegen mazelen beschermd. Normaal kunnen kinderen op de leeftijd van 14 maanden de BMR-vaccinatie krijgen.

De prik is bedoeld voor kinderen die wonen in gemeenten waar minder dan negentig procent van de kinderen tegen mazelen zijn ingeënt. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging thuisgestuurd, aldus het RIVM. Het aanbod van deze extra vaccinatie loopt door zolang de mazelenepidemie actief is. Ook kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze vaccinaties niet hebben gehad, kunnen de BMR-vaccinatie alsnog krijgen.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel strenggelovige ouders hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.