Oranjemarsen leiden tot botsingen met politie

De traditionele jaarlijkse Oranjemarsen van Noord-Ierse protestanten zijn vrijdagavond op verschillende plaatsen in Belfast uitgelopen op botsingen met de politie. Protestantse hardliners wilden per se langs een vijandige katholieke buurt naar hun loge lopen, maar zagen hun weg versperd door politievoertuigen. Mannen sprongen er bovenop en bekogelden agenten van dichtbij met flessen en stenen. Er ging in de menigte gejuich op toen een getroffen agent knock-out ging en door collega's werd weggetrokken.

De politie zette het waterkanon in en spoot daarmee zeker één demonstrant van een pantservoertuig af. Maar de protestantse menigte bleef aanzwellen en de politie bekogelen. Agenten schoten afgestompte plastic kogels af, in een vergeefse poging de menigte terug te dringen.

Leiders van de Oranjeorde zwoeren druk op de politie te houden totdat zij hun zin krijgen om pal langs het militante katholieke bolwerk Ardoyne te lopen. De door Groot-Brittannië aangestelde Parades Commission heeft hun gebruikelijke route verboden, omdat het in de afgelopen vier jaar steeds tot heftige botsingen was gekomen met IRA-aanhangers, waarbij honderden agenten gewond raakten.

De vierduizend agenten van de Noord-Ierse politiemacht, aangevuld met 630 agenten uit Engeland en Schotland, hadden de grootste moeite om te zorgen dat het in Ardoyne en bij enkele andere scheidslijnen tussen protestantse en katholieke gemeenschappen niet uit de hand zou lopen. Bijzonder spannend was het rond Short Strand, de enige katholieke enclave in het protestantse Belfast-oost. Groepen jongeren bekogelden elkaar met flessen, stenen en golfballen, die over metershoge afzettingen - eufemistisch 'vredeslinies' genoemd - werden gesmeten.

In totaal had de Oranjeorde vrijdag 550 marsen georganiseerd. Ze trokken vrijdag ongewoon veel belangstelling, dankzij het fraaie zomerweer. Met de marsen herdenken de protestanten de overwinning op 12 juli 1690 van het leger van de pas gekroonde protestantse koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau op de troepen van de afgezette katholieke koning Jacobus II, in de Slag aan de Boyne. Veel katholieken zien de marsen als een protestantse poging om hen te provoceren en te beledigen.