Regeringscrisis in Marokko

Marokko is dinsdag in een regeringscrisis gestort. De seculiere centrumrechtse partij Istiqlal heeft haar zes ministers uit het kabinet teruggetrokken en zich aangesloten bij de oppositie. Geschillen over subsidieverlagingen vormen de aanleiding, maar Istiqlal-leider Hamid Chabat liet vorige week weten dat hij het aftreden wilde van premier Abdelilah Benkirane van de islamistische PJD, 'net als zijn broer Morsi' in Egypte.

Het is nog onduidelijk of Benkirane de regering ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft, of andere coalitiepartners gaat zoeken. Istiqlal is de op een na grootste partij in het parlement, na de PJD.

De politieke onzekerheid is slecht voor de Marokkaanse economie. Het land heeft geen olie en wordt hard getroffen door de recessie waarin veel van zijn Europese handelspartners verkeren. Marokko kampt ook met een groot financieringstekort doordat de overheidsuitgaven flink zijn opgevoerd om een omwenteling tijdens de Arabische Lente van 2011 te voorkomen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Marokko noodkrediet verleend, op voorwaarde dat subsidies worden verlaagd.