IsraŽl heeft een tweede gevangene X

Israël heeft een tweede gevangene X. Naast de Australische immigrant Ben Zygier, een in het geheim gedetineerde en geïsoleerde gevangene die eind 2010 zelfmoord pleegde, is er nog iemand die onder gelijksoortige omstandigheden is vastgezet. De betrokkene zat tegelijkertijd met Zygier gevangen, meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

Later dinsdag komt de commissie binnenlandse zaken van de Knesset bijeen om de kwestie van deze tweede gevangene X te bespreken, zei Miri Regev, de voorzitter van de commissie. Volgens Haaretz is niet duidelijk of de gevangene nog altijd vastzit en is ook de reden voor zijn detentie niet bekend.

Zygier vormde de spil van een spionageaffaire. Volgens Australische media werkte Zygier voor de Mossad, maar werd hij er door Israël van verdacht ook contacten te onderhouden met de Australische geheime dienst. Hij werd hij in 2010 onder geheimzinnige omstandigheden door Israël gevangen gezet. Israël hield de zaak meer dan twee jaar stil, totdat de Australische pers er eerder dit jaar melding van maakte.

Zygier zat opgesloten in een zwaarbewaakte cel, die speciaal was gebouwd voor de joodse ultranationalist Yigal Amir, die in 1995 premier Yitzhak Rabin vermoordde.