Artis zet vijftienduizend knoflookpadden uit

Artis zet deze week in samenwerking met stichting Ravon vijftienduizend knoflookpadden uit in de natuur. Vorig jaar werden al duizenden knoflookpadden in hun natuurlijke leefomgeving geplaatst in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Ook dit jaar zijn weer duizenden kikkervisjes grootgebracht in de Amsterdamse dierentuin om ze in het wild uit te zetten.

De knoflookpad wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat populaties jarenlang zijn geïsoleerd vanwege de versnippering van hun leefgebied. Ondanks maatregelen om het leefgebied te verbeteren wil het nog niet erg lukken met de knoflookpad.

Daarom hebben Artis en Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) twee jaar geleden een reddingsplan opgesteld. Het doel is om binnen tien jaar een ontwikkeling in de leefgebieden op gang te brengen die ervoor zorgt dat populaties padden ontstaan, die zich binnen twintig jaar weer op eigen kracht kunnen voortplanten.

De knoflookpad (Pelobates fuscus) is een van de meest bedreigde amfibiesoorten in Nederland. Het dier kan tot 6,5 centimeter lang worden. Bij gevaar scheidt de huid van de pad een knoflookgeur af.

Het aantal leefgebieden van de knoflookpad is sinds 1950 gehalveerd. Dit komt door intensivering van het landgebruik, een steeds scherpere scheiding tussen natuur en landbouw en verkeerd uitgevoerde of geplande beheersmaatregelen, aldus Artis.