Brouwer en Meeuwsen wereldkampioen beachvolleyball

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zondag het wereldkampioenschap gewonnen. De Nederlanders waren in het Poolse Stare Jablonki in de finale de baas over de Brazilianen Ricardo Alex Costa Santos en Alvaro Morais Filho: 21-18 en 21-16. Het is voor het eerst dat een Nederlands duo het beste van de wereld is.

De 25-jarige Brouwer en de 23-jarige Meeuwsen lieten in de finale goed spel zien De onervaren Alvaro werd met harde smashes en blocks onder druk gezet. Dit tot wanhoop van de oude rot Ricardo, die bozer en bozer op zijn compagnon werd. Ricardo won in 2004 olympisch goud. 

In het eerste bedrijf lukten het de Brazilianen nog een 14-11 achterstand goed te maken, maar tot setwinst leidde dat niet. In de tweede set konden Brouwer en Meeuwsen door goed te serveren direct een voorsprong op het bord zetten en dat werd keurig in stand gehouden. Het Nederlandse duo kwam op 20-14, maar ze konden pas bij het derde setpunt de wedstrijd afmaken.

Brouwer en Meeuwsen konden hun succes na afloop maar nauwelijks geloven. "We spelen tegen Ricardo, onze held, en dat je dan wint, is geweldig", zei Meeuwsen, die het dolenthousiaste publiek in het Pools bedankte.