Weekers weigert belasting op vermogen te verlagen

De belasting op vermogen gaat niet omlaag. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) begrijpt dat mensen het onrechtvaardig vinden dat de fiscus uitgaat van een rendement van vier procent, terwijl dat met de huidige rentestand bij lange na niet gehaald wordt. Maar het ontbreekt hem aan de financiële ruimte om de spaarders tegemoet te komen, zo zegt hij in een interview met Novum Nieuws.

"Als ik het fictieve forfaitaire rendement op box 3 zou verlagen leidt dat al gauw tot een derving van meer dan een miljard euro. We zijn juist op zoek naar zes miljard euro voor volgend jaar."

Afgelopen week verlaagden de grote banken opnieuw de rente op spaarrekeningen. Die ligt nu voor spaarrekeningen waarbij geld vrij opgenomen kan worden op zo'n 1,3 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de inflatie 2,9 procent bedraagt. Spaarders teren dus in op hun vermogen, en moeten daar dan ook nog eens 1,2 procent belasting over betalen.

Deze vermogensrendementsheffing is in 2001 ingevoerd en gaat uit van een jaarlijks rendement van vier procent, waarover dertig procent belasting moet worden betaald. Per saldo is dat een heffing van 1,2 procent, waarbij de eerste 21 duizend euro overigens niet belast wordt.

"We hebben in het verleden gezegd, we prikken een fictief rendement, en dat is for better and for worse", zegt Weekers. "Soms is het feitelijk rendement veel hoger en dan hebben mensen geluk, soms is het lager en dan hebben mensen pech. Dat is dan heel vervelend."

Weekers erkent dat het belastingmoraal kan worden aangetast als het verband tussen de heffing en het feitelijke rendement steeds verder uit het oog raakt. "Je zult van tijd tot tijd zaken ook moeten herijken", stelt hij. "Maar in het belastingplan voor volgend jaar is in ieder geval geen ruimte voor aanpassing van de vermogensrendementsheffing."

De commissie-Van Dijkhuizen presenteerde vorige maand een rapport over het belastingssysteem. Daarin wordt geadviseerd om het forfaitair rendement vast te stellen op basis van de spaarrente van de afgelopen vijf jaar. Dat zou dan in 2014 op 2,4 procent uitkomen, wat zou betekenen dat niet 1,2 procent, maar 0,8 procent belasting over het vermogen betaald moet worden. Weekers komt dit najaar met een reactie op het rapport, maar verwijst deze suggestie dus al naar de prullenbak.