[Tour] Ritzege Martin, Porte grote verliezer

De negende etappe van de Tour de France, van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre, is gewonnen door Daniel Martin. De Ier was zijn medevluchter Fuglsang de baas. Christopher Froome behield de gele trui. De grote verliezer van de dag was Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement. Hij verloor ongeveer een kwartier.

Vanuit de start was het onrustig en verschillende renners probeerden zonder succes weg te rijden. Bauer en Millar wisten wel een gat te slaan. Tien renners onder wie Hoogerland, Rolland, van Garderen en Chavanel sloten zich bij hen aan. De voorsprong was echter niet veel en ze werden bij het beklimmen van de Portet d'Aspet bijgehaald. Veel renners moesten bij de eerste beklimming al lossen. Voorin moest Froome het gat dichten naar een grote eerste groep, aangevoerd door Garmin. Jeannesson kwam als eerste boven voor Martin, Danielson en Niemiec.

De volgende berg begon al vrij snel daarna, de Col de Menté, ook van de eerste categorie. Er onstond een kopgroep van dertien man, maar de groep met favorieten, inclusief Mollema en Ten Dam, zat daar niet ver achter. De groep met favorieten wist de kopgroep vervolgens bij te halen. Froome had echter geen ploeggenoten meer bij zich terwijl Contador nog vijf ploegmaats had.

Uit de eerste groep ontsnapte de Rus Trofimov en hij kreeg Danielson mee. Hesjedal sloot zich bij de twee mannen aan. Danielson was als eerste boven. De ploeg gele trui volgde op zestien seconden. In de afdaling slaagde Cadel Evans er in om zich weer bij de groep Froome aan te sluiten.

Er ontstond een kopgroep van vijf man, Pierre Rolland (Fra) erbij, Garmin-coureurs Hesjedal (Can) en Danielson (VS), Euskaltelkopman Anton (Spa) en Trofimov (Rus) van Katusha.  Ze slagen er wel in een serieus gat te slaan. Uit de groep gele trui demareerde Valverde samen met ploegmaat Plaza. Froome sprong mee. Castroviejo, ploegmaat van Valverde en Plaza, liet zich terugzakken uit de kopgroep om zijn ploeggenoten te helpen.

De drie Movistarmannen en de gele trui sloten aan bij de kopgroep. Die was inmiddels al niet meer de kopgroep, want onder meer Rolland, Hesjedal en De Clerq waren daaruit ontsnapt. Onder aanvoering van de ploeg-Contador sloten Mollema, Ten Dam, Dumoulin, Evans, Schleck ook weer aan. Voorin hadden de koplopers Rolland, Hesjedal, De Clercq, De Gendt en Bardet een voorsprong van een minuut op de grote groep.
   
92 kilometer voor de finish begon alweer de volgende beklimming, de Peyresourde. De voorsprong van de vijf koplopers aan de voet was anderhalve minuut. Even later sloot Bakelants zich bij hen aan. In het peloton was het weer wat rustiger geworden. Uit het peloton was het Simon Clarke die wegreed en hij wist zich bij de kopgroep te voegen. De Gendt was als eerste boven, net voor Rolland. De groep gele trui volgde op 42 tellen. In de afdaling sprong Clarke weg uit de kopgroep en hij begon ook solo aan de Col d'Azet. Hij kwam als eerste boven. De ploeg Froome volgde op een minuut. Rolland, De Clercq en Bardet kwamen bij Clarke in de afdaling van de Val Louron-Azet.  

Zo'n acht kilometer tot de laatste beklimming van de dag waren het de knechten van Valverde die flink gas gaven aan kop van het peloton. De voorsprong van de koplopers liep hierdoor terug. Na 37 kilometer waren de koplopers ingerekend. Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement en ploegmaar van Froome, zat bijna vijf minuten achter de groep gele trui.

Quintana probeerde vier kilometer onder de top tot driemaal terug weg te springen, maar Froome pareerde telkens. Dan Martin en Fuglsang kregen wel wat ruimte. Poels reed net onder de top weg uit het peloton. Martin kwam als eerste boven voor Fugslang. Poels volgde op 32 seconden. In de afdaling werd de Nederlander weer bijgehaald.

Tien kilometer voor de streep hadden de twee 25 tellen voorsprong op de groep Froome waar Gesink het tempo maakte. Fugslang en Martin werden niet meer bijgehaald en zij gingen dus uitmaken wie de ritzege voor zich zou opeisen. Martin was daarin Fuglsang de baas. De groep Froome, met daarin Poels, Mollema, Ten Dam en Gesink, kwam na twintig tellen over de meet.

Uitslag negende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Daniel Martin GAR IER 4.43:03
2 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
3 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,20
4 Daniel Moreno Fernandez KAT SPA z.t.
5 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA z.t.
6 Cadel Evans BMC AUS z.t.
7 Wout Poels VAC NED z.t.
8 Bauke Mollema BEL NED z.t.
9 Daniel Navarro COF SPA z.t.
10 Maxime Monfort RSH BEL z.t.