'Asiel in Venezuela Snowdens laatste kans'

Een invloedrijk lid van de Russische Doema heeft klokkenluider Edward Snowden aanbevolen het asiel dat Venezuela hem heeft geboden te aanvaarden. Volgens Alexej Poesjkov zou het Snowdens laatste kans kunnen zijn.

Poesjkov is de voorzitter van de commissie voor internationale zaken in de Doema en algemeen wordt aangenomen dat hij vaak het standpunt van het Kremlin uitdraagt. Hij wierp zich zondag op Twitter in de discussie over Snowden. "Venezuela wacht op antwoord van Snowden. Dit is wellicht zijn laatste kans om politiek asiel te krijgen."

Snowden zit volgens de Russen in de transitzone van luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, waar hij ruim twee weken geleden vanuit Hong Kong aankwam. Doordat de Amerikaanse regering zijn paspoort heeft ingetrokken kan hij momenteel niet verder reizen.

De uitlatingen van Poesjkov wijzen erop dat het Kremlin van Snowden af wil. De VS willen dat de voormalige analist van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wordt uitgeleverd. Hij wordt in de VS beticht van spionage.