Twee gewonden bij stierenrennen Pamplona

Enkele duizenden waaghalzen hebben zondag meegedaan aan de eerste dag van het stierenrennen in het Spaanse Pamplona. Twee mensen raakten gewond. Geen van de deelnemers werd door een van de zes stieren op de hoorns genomen.

De twee mensen die zondag gewond raakten zijn behandeld in een ziekenhuis. Een liep een verwonding aan zijn arm op, bij de ander moest de schouder terug in de kom worden geduwd.

De stierenrennen zijn voor de Spanjaarden een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse San Ferminfestival. Van 7 tot 14 juli denderen elke ochtend om 08.00 uur de stieren door de smalle straatjes van Pamplona, voorgegaan door de durfals die de toorn van de stieren proberen te vermijden.

Het parcours, dat net geen kilometer lang is, loopt van de rand van de stad naar de centrale stierenvechtarena. Daar moeten de stieren het opnemen tegen matadors in een ongelijke strijd, die voor de dieren zo goed als altijd eindigt met de dood.

Buiten Spanje bestaat er veel weerstand tegen de traditie. De reacties van derden op het jaarlijkse evenement laten zich ironisch genoeg veelal kenmerken door een bijzonder sadistische moordlustigheid.