[Tour] Kans voor waaghalzen in Pyreneeën

De negende etappe in de Tour de France is de laatste van twee Pyreneeënritten. De renners moeten in de 165 kilometer tussen Saint-Girons en Bagnères-de-Bigorre maar liefst vijf cols bedwingen, waarvan vier van eerste categorie. Chris Froome rijdt in de gele trui die hij zaterdag op Ax-3 Domaines veroverde.

Renners die daags voor de rustdag een gooi naar de zege willen doen, zullen bereid moeten zijn om risico's te nemen. Na de laatste klim van de dag gaat het namelijk nog dertig kilometer bergaf richting finish. Vooral het begin van de afdaling is erg steil. In de finale is het zo goed als vlak.

Snel nadat om 11.30 uur in Saint-Girons het startsein is gegeven, beginnen de renners aan de beklimming van de Col de Portet-d'Aspet. De naam van deze berg is voor altijd gekoppeld aan de dood van Fabio Casartelli in de Tour van 1995. Daarna volgen nog de Col de Menté, Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en tenslotte La Hourquette d'Ancizan, allemaal van eerste categorie.

Een dag na het machtsvertoon van Team Sky is het de vraag wie de aanval op de gele trui van Froome durft te openen. Renners met ambities voor de bergtrui zullen deze rit sowieso in hun agenda hebben aangevinkt. Froome en Pierre Roland voeren het bergklassement momenteel aan met 31 punten.