Veel minder kinderen naar kinderopvang

In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen veertigduizend kinderen minder of helemaal niet meer naar de kinderopvang. De dalende vraag naar kinderopvang zet zich hiermee onverminderd voort, meldt brancheorganisatie Kinderopvang zaterdag.

Eerder in de week meldde de brancheorganisatie al dat het aantal werknemers in de kinderopvang dit jaar met bijna twintig procent daalt ten opzichte van 2012. Tot dusver daalde het aantal werknemers in de sector dit jaar al met achtduizend, zo'n acht procent minder dan vorig jaar. Oorzaak voor de daling is het krimpende aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de steeds duurdere kinderopvang.

Brancheorganisatie Kinderopvang meldt zaterdag bezorgd te zijn over de startpositie van 4-jarigen in groep één. Sinds 2008 bezochten aanvankelijk steeds meer kinderen tussen 0 en 4 jaar kinderopvang. "Leerkrachten in het basisonderwijs merken dat kinderen daardoor steeds beter voorbereid in groep één starten", aldus de brancheorganisatie.

Met name op het gebied van taalontwikkeling en sociale vaardigheden presteren kinderen die naar de opvang zijn geweest beter, aldus Kinderopvang. "Een voordeel waar de kinderen de rest van hun basisschooltijd van profiteren. Deze goede startpositie wordt steeds meer kinderen door de bezuinigingen ontnomen. Nederland dreigt daarmee achterop te raken bij de ons omringende landen, waar juist ondanks de crisis extra in de kinderopvang wordt geïnvesteerd."