[Tour] Froome grijpt de macht

De achtste etappe in de Tour de France, met de eerste serieuze bergen, van Castres naar Ax 3 Domaines,  is gewonnen door Christopher Froome. De Brit kwam, door sterk teamwerk, alleen aan en pakte ook de gele trui. Bauke Mollema en Laurens ten Dam hielden stand door als vierde en vijfde te finishen

Er ontstond een kopgroep van vier man met daarin Johnny Hoogerland, Christophe Riblon, Rudy Molard en Jean-Marc Marino. Ze wisten een maximale voorsprong op te bouwen van tien minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Met een voorsprong van een kleine vijf minuten begonnen de vier koplopers aan de lange klim, de Col de Pailhères, eentje van de buitencategorie. Zo'n 48 ilometer voor de streep, met nog maar een kleine twee minuten voorsprong, probeerde Hoogerland te demarreren uit de kopgroep. Zijn drie medevluchters wisten echter weer aan te haken.

Niet lang daarna was het Riblon die weg probeerde te rijden uit de kopgroep en hij kreeg wel een gaatje. Hoogerland en Marino reden daarachter terwijl Molard terugzakte in het peloton. Uit het peloton demarreerde Robert Gesink. Hij haalde Hoogerland en Marino al snel bij en achter zich. Voeckler was de volgende die uit het peloton wegsprong.

Gesink kwam langzaam dichter bij Riblon, terwijl Voeckler geparkeerd raakte en ook Quintana moest laten gaan. die uit de grote groep was weggereden. Quintana wist Gesink bij te halen en hem ook achter zich te laten. Terwijl Quintana Riblon wist bij te halen werd Gesink door het peloton teruggehaald. Riblon kon het tempo van de Colombiaan ook niet bij houden en moest hem laten gaan. De voorsprong op de grote groep was zo'n veertig seconden. Rolland was de volgende die wegreed uit de grote groep. Hij sloot zich aan bij Riblon maar die laatste kon het tempo van Rolland niet bijhouden en moest hem laten gaan.

Quintana was als eerste boven, op een halve minuut gevolgd door Rolland. De groep zat een minuut achter de Colombiaan. In de afdaling liep het peloton, door het werk van Team Sky, in op zowel Quintana als Rolland. Z'm veertien kilometer voor de meet was het verschil tussen Quintana en het peloton nog 37 tellen. Rolland wist zich niet veel later bij Quintana te voegen maat het peloton zat daar niet ver achter. Niet veel later begon de slotklim en daar moest Rolland Quintana weer laten gaan. De Fransman werd niet veel later ingerekend door het peloton.

Evans en Andy Schleck moesten door het beulswerk van Sky lossen uit het peloton. Ten Dam zat nog wel bij de groep, terwijl ook Mollema moest lossen. Vervolgens bleven van het peloton enkel  Porte, Froome, Contador, Valverde en Kreuziger over. Zij haalden Quintana bij. Froome versnelde en liet de rest achter. Zijn ploegmaar Richie Porte zat een halve minuut achter hem. Ten Dam had inmiddels Contador en Kreuziger bijgehaald en ging hem voorbij. Contador zat helemaal stuk want ook Mollema ging de Spanjaard voorbij.

Froome was ontketend en kwam als eerste boven. Het feest voor Sky was compleet nadat Porte als tweede over de meet kwam op een halve minuut van Froome. Mollema, die een erg sterk laatste stuk reed, kwam als vierde over de meet, net voor Ten Dam.

Uitslag achtste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 5.03:18
2 Richie Porte SKY AUS + 0,51
3 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,08
4 Bauke Mollema BEL NED + 1,10
5 Laurens ten Dam BEL NED + 1,16
6 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA + 1,34
7 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,45
8 Alberto Contador SAX SPA z.t.
9 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL z.t.
10 Igor Anton EUS SPA z.t.