Interim-president Egypte wil einde geweld

De nieuwbakken interim-president van Egypte heeft zaterdag vergaderd met legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Het drietal zoekt een manier om het geweld te bezweren dat vrijdag ten minste 36 mensen het leven heeft gekost.

Niets wijst erop dat de rust na de gewelddadige botsingen van vrijdag tussen aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi, zijn tegenstanders en de veiligheidstroepen in Egypte terugkeert. De medestanders van Morsi hebben gezworen door te zetten tot hun voorman weer in zijn ambt is hersteld. Daardoor gaan ook diens tegenstanders, die vrezen dat hun zwaarbevochten overwinning in gevaar is, weer de straat op. En de tientallen doden en honderden gewonden die inmiddels zijn gevallen hebben de kloof tussen de 'twee Egyptes' nog eens verdiept.

Interim-president Adly Mansour sprak zaterdag niet alleen met de chefs van de strijdkrachten en de politie. Hij ontving in het presidentieel paleis ook enkele voormannen van de jeugdbeweging Tamrod ('Rebel'), de drijvende kracht achter de massademonstraties tegen Moslimbroeder Morsi. Die trokken zoveel volk dat het leger woensdag hun zijde koos, Morsi afzette en onder huisarrest plaatste.

Waar Morsi sindsdien verblijft is onduidelijk. Vrijdag werd zijn kompaan Kairat el-Shater, de tweede man van de Egyptische Moslimbroederschap, opgepakt. Eerder werd de opperste leider van de Moslimbroeders, Mohammed Badie, al gearresteerd. Hij kwam vrijdag weer vrij en verscheen onmiddellijk op de massabetoging die zijn beweging in de hoofdstad hield. Daar wees hij militairen op hun woord van eer aan de president - volgens sommigen een verdekte oproep de legerleiding niet langer te gehoorzamen.