'PvdA en VVD moeten onderlinge problemen oplossen'

Het kabinet moet eerst de problemen in eigen gelederen oplossen voordat het op zoek gaat naar hulp bij andere partijen. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem mag het tempo ook wel wat hoger en moeten VVD en PvdA eens een heldere keuze maken wat betreft de koers van het kabinet.

"Het grote probleem is dat er binnen het kabinet onderling veel verschillen zijn. De PvdA en de VVD kunnen het onderling niet met elkaar eens worden. Kijk dan ook niet naar derden", aldus Pechtold. Hij wil dat het kabinet in de toekomst ook wat meer de daad bij het woord voegt. "Ze moeten niet steeds terugkoppelen maar zich aan de afspraken houden."

SP-leider Emile Roemer had in de uitzending geen goed woord over voor het kabinet. Zo zei hij onder meer dat het 'geen enkel bestaansrecht' heeft en dat het kabinet tot nu toe aan een 'zinloze exercitie' bezig is zonder oplossingen. In tegenstelling tot Pechtold ziet hij het liefst dat zoveel mogelijk partijen zich verzetten.

Eerste Kamerlid Guusje ter Horst (PvdA) deed juist een oproep aan de oppositie om het kabinet te helpen. "Het kabinet heeft de oppositie nodig", zei ze. Dat de constructie van dit kabinet nauwelijks werkbaar zou zijn, sprak ze tegen. "Dit kabinet is er nou eenmaal maar dat vergt wel veel overleg."