PvdA vroeg niet om terugtrekking Ter Horst

PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst is nooit gevraagd om zich terug te trekken als kandidaat voor de verkiezing tot Eerste Kamervoorzitter. Haar partij zou dat hebben gedaan om de kansen van haar PvdA-collega Marijke Linthorst te vergroten, maar volgens Ter Horst klopt dat niet. Dat zei ze zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De kansen op een PvdA-voorzitter in de Eerste Kamer waren niet kleiner door haar kandidaatstelling, vond ze zelf. Volgens haar kan een partij ook prima twee kandidaten leveren. "Er was sprake van een open kandidaatstelling. Iedereen mocht meedoen", zei Ter Horst daarover. De PvdA'er had naar eigen zeggen ook geen negatieve geluiden gehoord vanuit de fractie.

Dinsdagavond werd uiteindelijk de VVD'er Ankie Broekers-Knol gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Ter Horst was daar niet rouwig om. "Helaas pindakaas, ik ben het niet geworden. We hebben nu een hele goede."

De verkiezing van Broekers betekent dat de VVD opnieuw drie sleutelposities in de Haagse politiek in handen heeft: die van premier, Tweede Kamervoorzitter en Eerste Kamervoorzitter. Ter Horst verwacht niet dat dat problemen oplevert. "Broekers is buitengewoon onafhankelijk."

D66-leider Alexander Pechtold zei in de uitzending wel enigszins bezorgd te zijn dat de VVD zoveel belangrijke posten in handen heeft. Hij is verbaasd dat de Eerste Kamer niet voor bijvoorbeeld CDA'er Hans Franken koos, die op Broekers na de meeste stemmen kreeg.