Rabat stelt uitgekleed emancipatiebeleid voor

De Marokkaanse regering heeft vrijdag een reeks maatregelen voorgesteld om de positie van vrouwen te verbeteren. Het islamistische kabinet heeft de legalisering van abortus en steun voor alleenstaande moeders uit het door de vorige regering samengestelde pakket geschrapt. Desalniettemin steunt de Europese Unie de plannen met een subsidie van 45 miljoen euro.

Het pakket telt liefst honderdvijftig maatregelen, liet minister van vrouwen- en gezinszaken Bassima Hakkaoui weten. Die moeten een eind maken aan de achterstelling van vrouwen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de werving van ambtenaren.

Volgens Hakkaoui's voorganger Nouzha Skalli bevatte het pakket, dat zij tijdens haar bewind voorbereidde, oorspronkelijk de gedeeltelijke legalisatie van abortus. De strengislamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling bestreed dat plan indertijd vanuit de oppositiebanken. Toen de islamisten eind 2011 de verkiezingen wonnen en Skalli plaatsmaakte voor Hakkaoui grepen zij hun kans en zetten het emancipatieplan naar hun hand. De EU is volgens Hakkaoui op de hoogte, maar maakte geen bezwaar.

De Marokkaanse politiek telde al nooit veel vrouwen, maar op het ogenblik is Hakkaoui zelfs de enige vrouw in het kabinet. Van de 245 kandidaten voor een ministerspost waren er maar 27 vrouw, verontschuldigde Hakkaoui zich.