Acht ton studieschuld geïncasseerd bij 2600 man

Zo'n 2600 naar het buitenland verhuisde oud-studenten zijn dit jaar opgespoord vanwege een onbetaalde studieschuld. In totaal werd achthonderdduizend euro aan openstaande schulden bij hen geïncasseerd. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegen de opgespoorde schuldenaren die nog niets hebben betaald, wordt actie ondernomen, aldus de minister. Daarbij moeten de verwachte opbrengsten overigens wel opwegen tegen de kosten. Een jaar eerder wist de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) slechts vierhonderd oud-studenten met een schuld terug te vinden.

Het hogere aantal opgespoorde oud-studenten met een studieschuld is het gevolg van diverse maatregelen van het ministerie. Zo beschikt DUO tegenwoordig over een tienkoppig team, dat is gespecialiseerd in het opsporen en tot betaling aanzetten van de debiteuren.

In totaal zijn er volgens Bussemaker ongeveer zeshonderdduizend mensen met een gezamenlijke studieschuld van 83 miljoen euro. Van 36 duizend van hen is de verblijfplaats onduidelijk. Ongeveer tachtig procent van deze 'onvindbare' oud-studenten heeft de Nederlandse nationaliteit. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat veel van hen zich in omringende landen bevinden, zoals België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Submitter:  Bron: Novum