Drones doorn in oog piloten

Piloten geven aan nog steeds last te hebben van drones. Dat meldt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag na berichtgeving van het NRC Handelsblad. Voor zover bekend heeft zich tot nu toe een gevaarlijke situatie voorgedaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldt dat onderzoek wordt gedaan naar een bijna-botsing tussen een vliegtuig en een drone op 15 mei, bij Harderwijk. Ze passeerden elkaar 'op kleine afstand' op dezelfde hoogte.

Incidenten met onbemande toestellen worden sinds 2011 geregistreerd, aldus de zegsvrouw. In dat jaar kwamen drie meldingen binnen. Een jaar later waren dat er acht en dit jaar zijn tot nu toe vier incidenten gemeld. Het gaat niet alleen om drones. "Daar kunnen bijvoorbeeld ook weerballonnen of hobbyraketten bijzitten."

De toename is volgens de woordvoerder te verklaren doordat vaker gebruik wordt gemaakt van onbemande vliegtuigen. Zo zet het leger ze in voor politie en justitie, maar ook bedrijven zetten de toestellen in, bijvoorbeeld om luchtfoto's te maken.

Voor het beroepsmatig vliegen met een drone is een ontheffing nodig. Recreatieve gebruikers en defensie hoeven die niet te hebben. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde onlangs aan met wetgeving te komen om privacyschending door drones met camera's tegen te gaan.