Oliver Stone prijst Edward Snowden, laakt VS

Regisseur Oliver Stone neemt zijn petje af voor Edward Snowden. De filmmaker noemde de klokkenluider een 'held'. "Het is een schande dat Obama zich drukker maakt om het oppakken van Snowden dan om deze George Bush-achtige afluistertechnieken", aldus de filmmaker tijdens het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

"Voor mij is Snowden een held, omdat hij geheimen heeft onthuld die we allemaal zouden moeten weten", gaat 66-jarige Stone verder. "Hij zou asiel moeten krijgen, maar kan zich nauwelijks schuil houden, omdat ieder land geïntimideerd is door de Verenigde Staten." Snowden lekte vorige maand over spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "We hebben landen nodig die 'nee' zeggen tegen de VS", vindt Stone. "De wereld is bang voor onze tirannie."

De voormalig CIA-medewerker heeft in een reeks landen asiel aangevraagd. Nederland heeft het verzoek afgewezen, omdat de 30-jarige Amerikaan het verzoek niet in Nederland indiende. Snowden heeft nog geen schuilplaats gevonden en zit voor zover bekend nog steeds in de transitzone op de luchthaven van Moskou.

Stone won een Oscar voor zijn oorlogsdrama Born on the Fourth of July. Hij is in Tsjechië om zijn politieke tv-serie The Untold History of the United States te vertonen.