EU begint onderzoek naar afluisterpraktijken NSA

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg besloten tot een onderzoek naar het mogelijk afluisteren van kantoren van de Europese Unie. Daarnaast riep het Parlement op tot betere bescherming van klokkenluiders.

Woensdag stemden de lidstaten van de EU ermee in dat onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten moeten samenvallen met gesprekken over de wijze waarop de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn informatie vergaart.

De verbolgenheid in Europa over de afluisterpraktijken is groot. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls veegde de Amerikanen donderdag de mantel uit op een bijeenkomst in de Amerikaanse ambassade in Parijs ter gelegenheid van de viering aldaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. In een toespraak tot de honderden aanwezigen veroordeelde Valls, als eregast uitgenodigd, de Amerikaanse 'spionage' in Frankrijk en andere landen en zei hij dat 'dergelijke praktijken, indien bewezen, geen plek hebben tussen bondgenoten en partners'.