FIFA schorst voetbalbond Kameroen

De Kameroense voetbalbond Fecafoot is door de FIFA geschorst vanwege overheidsinmenging, Dat maakte de wereldvoetbalbond donderdag bekend. Voorzitter Mohammed Iya van Fecafoot wordt verdacht van onbehoorlijk bestuur van het staatskatoenbedrijf.

Iya werd op 10 juni gearresteerd, maar negen dagen later toch herkozen als voorzitter van Fecafoot. De ethische commissie van Fecafoot sprak zich tegen die herverkiezing uit, maar de overheid voorkwam dat er voorstanders van Iya in het federatiekantoor kwamen.

De FIFA stelt een interim-bestuur aan dat nieuwe verkiezingen moet organiseren voor 31 maart. Als dat interim-bestuur ongehinderd zijn werk kan doen, wordt de schorsing opgeheven.

Het is voor Kameroen belangrijk dat de schorsing voor 6 september wordt opgeheven. Dan speelt het land in de Afrikaanse WK-kwalificatie tegen Libië. Kameroen heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de WK-play-off.

Die gunstige positie heeft Kameroen te danken aan Togo, dat eerder donderdag een zege kwijtraakte in de kwalificaties. De Togolezen hadden tegen Kameroen een geschorste speler opgesteld en raakten hun 2-0 overwinning kwijt. Kameroen wipte door de toegekende 3-0 zege uit dat duel over Togo heen.