Rusland bespioneert Nederlandse gemeenten

Nederlandse gemeenten zijn het mikpunt van buitenlandse inlichtingendiensten. Vooral Rusland, gevolgd door China en Iran proberen door spionage vertrouwelijke informatie in handen te krijgen. Dat zegt plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Marc Kuipers in het blad Binnenlands Bestuur.

De buitenlandse spionnen zijn vooral geïnteresseerd in informatie over energievoorziening en EU-zaken. Maar ook de gemeentelijke basisadministratie is doelwit, bijvoorbeeld om een valse identiteit voor Russische spionnen te creëren, net als politiegegevens of vreemdelingendossiers. "We hebben informatie over de manier waarop Rusland bezig is mensen te rekruteren om aan geboorte- en overlijdensaktes te komen", aldus Kuipers.

De geheime diensten hebben het vooral voorzien op ambtenaren met de beste informatiepositie en zoeken naar mensen die kwetsbaar en eventueel benaderbaar zijn. Het gaat daarbij niet per se om burgemeesters, wethouders of topambtenaren. Ook secretaresses of systeembeheerders hebben vaak toegang tot het hele systeem.

Kuipers stelt dat gemeenteambtenaren zich vaak onvoldoende realiseren dat ze interessante informatie in huis kunnen hebben voor buitenlandse geheime diensten. "Ze vinden het onvoorstelbaar. Dat is toch iets van de Koude Oorlog, of: dat doen toch alleen de grote landen bij elkaar? En ten slotte: dat slaat toch alleen op de rijksoverheid?"