Apothekers waarschuwen voor medicijngebruik ramadan

Moslims die medicijnen slikken en vanaf volgende week meedoen aan de ramadan moeten oppassen voor hun gezondheid. Die waarschuwing geeft apothekerskoepel KNMP donderdag af. Patiënten die tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken zijn mogelijk beter af met andere medicijnen of met een aangepaste dosering.

Sommige moslims nemen tijdens de vastenmaand geen medicijnen in. Anderen slikken hun medicijnen wel, maar doen dat in één keer na zonsondergang. Dat leidt er volgens de KNMP toe dat onder anderen diabetespatiënten, mensen met chronische pijnklachten of psychiatrische aandoeningen tijdens de ramadan vaker in het ziekenhuis belanden.

De apothekers adviseren moslims om contact op te nemen met hun huisarts. Die kan een andere dosering voorschrijven of andere geneesmiddelen voorschrijven die langer werken.

Overigens wijst de KNMP erop dat niet alle moslims hoeven mee te doen met de ramadan, die dinsdag begint en tot 7 augustus duurt. Onder anderen zieken, ouderen en zwangere vrouwen zouden volgens de koran niet verplicht hoeven vasten.