Abdicatie België al jaar in de maak

Het besluit dat de Belgische koning Albert II afstand doet van zijn troon is al ruim een jaar geleden genomen. Dat vertelt de Vlaamse verslaggever Barend Leyts, die behoorde tot het selecte groepje journalisten dat de koning en zijn vrouw woensdag persoonlijk sprak. Kort ervoor had Albert zijn afscheid bekendgemaakt.

"Het was al heel lang gepland. Suggereren dat het nu plots ineen geflanst is, is pure quatsch", vertelde Leyts donderdagochtend op radio 1. "De koningin heeft ons toevertrouwd dat het moment waarop men beslist heeft om die troonsafstand te volbrengen al ruim een jaar geleden is beslist. Dus allang voor koningin Beatrix."

Koning Albert II van België treedt op 21 juli af, waarna zijn oudste zoon Filip hem opvolgt. Veel Belgen hebben hun twijfels over Filip, zei hoofdredacteur Yves Desmet van de Belgische krant De Morgen op de zender. "Filip is een man die misschien een beetje te lang is voorbereid op het koningschap en dat maakt dat hij een enorme angst uitstraalt om fouten te maken."