'Mister Ajax' Swart genoot van galawedstrijd

Het publiek, de aanwezige vedettes, een publiekswissel, een ereronde, een feest. Sjaak Swart genoot ervan. Maar minstens zo belangrijk voor hem was de wedstrijd zelf.

Op zijn 75ste verjaardag staat Swart tijdens zijn galawedstrijd op een middenveld met Rafael van der Vaart (30) en Wesley Sneijder (29). Daarnaast helpt ook Cruijff als valse spits een handje. De bal één keer raken is het devies bij Team Swart. Dat lukt soms aardig, getuige een fraaie combinatie tussen Cruijff, Sneijder en Van der Vaart die bijna tot een doelpunt leidt. Ook aan de andere kant loopt echter voldoende kwaliteit, met onder anderen Ronald de Boer (43) en Richard Witschge (43).

"Het was een droom om met Van der Vaart en Sneijder te spelen", aldus Swart na afloop tegen Goal. "Eigenlijk had ik in mijn jonge jaren met die twee moeten spelen. Dan waren we nog beter geweest. We speelde één keer raken en dat is voor de meeste spelers heel moeilijk. Ik ben dan wel op leeftijd, maar ik zie wel wie er vrij loopt. We moeten niet vergeten dat onze gemiddelde leeftijd hoger was dan die van de tegenpartij. Als ik zo oud was als Ronald de Boer of Richard Witschge had ik er wel een paar gemaakt."

"Tijd Johan!"
Het is net een echte wedstrijd. "Tijd Johan", zegt Wim Jonk tegen Cruijff als die de bal krijgt aangespeeld. "Rust!", roept Ronald de Boer naar Sunday Oliseh als die de lange bal hanteert. "Godverdomme!!", schreeuwt Rob Witschge als hij de bal zomaar inlevert. Voor Sneijder en Van der Vaart is het allemaal wel te belopen met al die veteranen om hen heen. Hoewel? In de rust laat Van der Vaart zijn kuiten masseren en komt Sneijder op adem in de dug-out.

Het team van Swart en Cruijff wint de wedstrijd met 6-1. Na de openingstreffer van John Bosman vinden Van der Vaart (3x), Shota Arveladze, Wesley Sneijder en kleinzoon Justin Swart het net.  Aan de basis van de derde goal van Arveladze gaat een actie van Swart vooraf en daar wil Mister Ajax na afloop graag nog even over vertellen. "Ik legde de bal in een keer bij Wamberto", zegt Swart. "Dat was mijn mooiste actie van de wedstrijd. Ik had ook nog een wippertje, waaruit ook een goal had moeten vallen. Van der Vaart en Sneijder zeiden steeds dat ik een keer diep moest gaan, maar dat doe ik niet meer. Ik kom niet meer voor de goal. OK, ik had misschien een keer van afstand moeten schieten, maar ik heb genoeg gescoord in mijn leven. Maar zo lang ik de bal nog lekker kan raken, ga ik door."