Ecuador vindt microfoon in ambassade Londen

Ecuador heeft afluisterapparatuur gevonden in zijn ambassade in Londen, waar Wikileaks-oprichter Julian Assange verblijft. Minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino zei woensdag dat een microfoon was verstopt in een stopcontact in het bureau van de ambassadeur.

De microfoon was waarschijnlijk bedoeld om gesprekken van ambassadeur Ana Alban af te luisteren, zei Patino. Assange verblijft en werkt in een andere kamer in de ambassade. De microfoon, die was voorzien van een sim-kaart en kon worden ingeschakeld via een 06-nummer, zou zijn geplaatst door een particulier bewakingsbedrijf. Patino zei dat Ecuador de Britse regering om medewerking zal vragen om het afluisteren te onderzoeken.

Assange kreeg vorig jaar asiel van Ecuador. Hij zocht toevlucht in de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij is in Zweden beschuldigd van aanranding van twee vrouwen, maar Assange zegt dat dit een opzetje is om hem aan de Verenigde Staten te kunnen uitleveren. Groot-Brittannië heeft laten weten dat Assange zal worden opgepakt zodra hij de ambassade verlaat.