Broekers nieuwe voorzitter Eerste Kamer

De VVD'er Ankie Broekers-Knol is dinsdagavond gekozen tot nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. De 66-jarige Broekers kreeg in de derde stemronde de meeste stemmen.

Broekers versloeg in de derde ronde de CDA'er Hans Franken. Broekers kreeg 41 van de 72 stemmen, Franken dertig. Eén stem was ongeldig. Na de eerste twee stemrondes waren de twee andere kandidaten, de PvdA'ers Guusje ter Horst en Marijke Linthorst, afgevallen.

Broekers, senator sinds 2001, volgt haar partijgenoot Fred de Graaf op, die vorige maand aftrad nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij PVV-leider Geert Wilders zou hebben geweerd uit de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

Broekers mocht na afloop van de stemming, waarbij herhaaldelijk stembriefjes zoekraakten en weer werden teruggevonden, meteen in de stoel van de voorzitter plaatsnemen. Ze zei dat de verkiezing 'ongekend spannend' was geweest. "Ik zit hier nu wel, maar ik zou het liefste een borrel willen nemen."

De verkiezing van Broekers betekent dat de VVD opnieuw drie sleutelposities in de Haagse politiek in handen heeft: die van premier, Tweede Kamervoorzitter en Eerste Kamervoorzitter. Tijdens het debat voorafgaand aan de verkiezing kreeg Broekers hier kritische vragen over. Ze zei er geen probleem in te zien en beloofde 'volstrekte onafhankelijkheid'.