Tweede Kamer steunt Schultz van Haegen

De Tweede Kamer vindt niet dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) iets verkeerd heeft gedaan rondom de aandelen van haar man in een bedrijf dat voor haar ministerie werkt. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat.

De Kamer debatteerde met Schultz en premier Mark Rutte (VVD) naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant van zaterdag. De krant meldde dat de echtgenoot van Schultz, Haro, in 2009 een kleine drie miljoen euro verdiende aan de verkoop van onder andere het certificeringsbedrijf Kiwa, dat werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Rutte stelde dat Schultz volgens de regels voor kandidaat-bewindslieden Schultz niet verplicht was de aandelen te melden. Schultz heeft zelfs meer gedaan dan noodzakelijk, zei Rutte. Haro Schultz van Haegen had ook een 'juridische adviesfunctie' bij Kiwa. Deze baan gaf hij op toen zijn vrouw minister werd. Dat had formeel niet gehoeven.

Schultz zelf betoogde ook dat zij niets verkeerd heeft gedaan. "Ik heb naar eer en geweten gehandeld, conform het handboek voor aantredende bewindslieden. Er is een beeld gecreëerd, en daar verdedig ik mij tegen." In het Volkskrant-artikel stonden volgens Schultz 'niet zoveel feiten, maar wel veel suggesties'.

De Kamer nam genoegen met de uitleg van Schultz. Een deel van de Kamer wil wel dat de regels voor nieuwe bewindslieden worden aangescherpt. Daarover praat de Kamer later verder.